Paestum

Jeg var i Italia for noen uker siden og oppdaget noen nye favorittsteder. Det første jeg har lyst til å skrive litt om, heter PAESTUM.

Peastum ligger i Campania-regionen omtrent 85 km sør for Napoli. Det er en gresk-romersk by som ble grunnlagt rundt år 600 f. Kr. Byen fikk opprinnelig navnet Poseidonia. Der var et yrende og velorganisert liv i mange år. Foruten templene, var det godt utbygde gater, svømmebasseng med undervannslabyrint (!!), boliger, forum, amfiteater mm.

basseng
Her går jeg på bassengkanten.

Det vi ser best i dag, er tre store templer, hvorav det eldste, tempelet til ære for Hera, er fra ca. år 530 f. Kr. Tempelet til Neptun er bygget rundt 80 år senere.
Det siste er et tempel tilegnet Athena fra ca 500 f. Kr.

tempel
Athenas tempel

Stuperens grav (Tomba del tuffatore) er en stor grav av kalksteinsplater med freskomalerier som er funnet i området. Den er spesielt interessant for det var ikke så vanlig å dekorere graver med bilder av mennesker på den tiden. Her er det i hovedsak bilder fra et slags drikkegilde. Selve takplatebildet av stuperen er nok det som er på flest postkort og souvenirer derfra. I graven fant de, i tillegg til skjelettet av en ung mann, et skilpaddeskall, to krukker og en urne. Graven er datert til rundt 480 f. Kr.

300pxpaestumtaucher

Byen var fraflyttet i middelalderen og jeg har hørt at grunnen til at den ble gjenoppdaget var at det ble bestemt å bygge en vei der. Før dette var stedet noe man fryktet fordi det bestod av malariasumper, så folk ungikk hele området. Det er totalt på ca 120 hektar, men bare 25 av dem er gravd frem og ivaretatt til nå.

Rundt Peastum går en mur som er 4750 meter lang, mellom 5-7 meter bred og opp til 15 meter høy.

For å ta med litt nyere historie også, så landet amerikanerne der i september 1943 under invasjonen av Italia. Tøffe klamper pågikk i området i ni dager før tyskerne trakk seg tilbake.

Tirsdagstema - NÆRE

Ukens tirsdagstema er nære.
Etter litt pønsking på om det skulle bli bilde av noen som stod meg nær eller et bilde som er tatt litt nære, så ble det det siste.
Dette er husets "kjæledyr" Mr Big,- en skilpadde.

mr big

Han kan se litt sur ut på bildet, men skinnet..... ehem..... unnskyld, jeg mener SKALLET.... bedrar. Han er supersosial og kontaktsøkende og en kjapp fyr når han får boltre seg på gulvet. Artig skrue egentlig.

hits